ODLA är konstnärliga workshops i land art i spåren av (X)sites.

Odla – publikens skaparkraft i landskapen

Odla publikens skaparkraft i landskapen är ett projekt inom (X)sites. I Odla får du skapa spännande konst och fördjupa ditt möte med land art med vägledning av konstnärer och pedagoger från (X)sites. Konstformen är land art och platserna är i landskapen. Här har vi vidareutvecklat arbetet med land art och gått från fokus på publik till deltagare.

 

ODLA publikens skaparkraft i landskapen besöker nya platser under 2023

På Konstnärscentrum Västs initiativ genomförs nya workshops inom Konstnärscentrum Nord, Mitt och Öst under 2023. Det är ett pilotprojekt på tre utvalda platser i Sverige: Romfartuna i Västmanland med konstnär Gunnar Forsman, Björkö i Stockholm med konstnär Anna Viola Hallberg och Tvärålund i Västerbotten med konstnär Madelaine Sillfors. Konstnärerna samarbetar med byarnas hembygdsföreningar  om workshoparnas uppbyggnad, innehåll och genomförande. En ny konstscen på landsbygden!

 

Odla publikens skaparkraft i landskapen under 2022

Mer om hur vi inom Konstnärscentrum Väst har arbetat med Odla under 2022 kan du läsa i vårt metodmaterial och i informationen nedan samt se i filmen. 

Odla broschyr – Ladda ner pdf

Odla – publikens skaparkraft i landskapen är en del av (X)sites och drivs av Konstnärscentrum. Under 2022 drevs ODLA med stöd av Svenska Postkodstiftelsen.

        

Gullbrandstorp framtidsbild 2050 Reyhaneh Mirjahani (1)
Gullbrandstorp framtidsbild 2050 Reyhaneh Mirjahani (4)

Kvibille idag – och imorgon?

Lör-sön 8-9 oktober 2022, kl 10-15
Lör-sön 15-16 oktober 2022, kl 10-15
Kvibille församlingshem, Kvibille

Kom och dela med dig av berättelser och din upplevelse av att leva i Kvibille! Under denna workshop får du skapa historier om Kvibille. Workshopen är 8-9 oktober och 15-16 oktober.
Konstnären Reyhaneh Mirjahani leder denna kreativa workshop som knyter an till den kulturhistoriskt unika platsen Kvibille. Syftet med workshopen är att berätta om nuet för framtiden. Som deltagare får du ett unikt tillfälle att dokumentera, fånga och förmedla dina upplevelser av att leva i Kvibille. Genom att skapa historier för framtiden öppnar vi våra ögon för nuet, och hur vi kan ta vara på det samtidigt som vi lämnar något vidare för framtiden att ta del av. Resultatet blir berättelser som kommer delas med alla workshopens deltagare, visas på Kvibilles bibliotek och i en folder.
Linaekdahl

Poesi i Kvibille med Lina Ekdahl

Lördag 8 oktober 2022, kl 13.00
Kvibille församlingshem, Kvibille

Poesi i Kvibille med Lina Ekdahl den 8:e oktober kl 13.00 i Kvibille församlingshem. Lina Ekdahl är författare, skriver poesi och dramatik. I våras kom hennes nionde diktsamling ”Du är inte full du är fylld”.
Författarbesöket görs i samarbete med ”ODLA – publikens skaparkraft i landskapen”, som är en konst-workshop under två helger i Kvibille församlingshem.
Lina Ekdahl är bosatt i Göteborg. Hon debuterade i bokform 1994 och har sedan dess skrivit poesi, dramatik, noveller, barnböcker och även körverk. Författaren har belönats med flera litterära priser och översatts till flera språk såsom tyska, spanska, ukrainska med mera. 2001 var hon sommarvärd i radions P1 och hon har även varit månadens diktare i P1.
Fritt inträde!
bild på jonas

Land art-workshop med Jonas Bentzer

Lör-sön 1–2 oktober 2022 kl 10-15
Plats: Slättåkragården, Slättåkra

Välkommen till workshop i landart i Slättåkra 1–2 oktober! Under denna tvådagarsworkshop kommer vi tillsammans att konstnärligt undersöka Slättåkra under ledning och guidning av konstnären Jonas Bentzer. Vad ruvar Slättåkra på för sägner och myter? Vad finner vi för spännande föremål och mönster på platsen som vi kan använda oss av som inspiration till vårt skapande! Kom och och lär känna och nyupptäck Slättåkra genom konsten.

Vernissage med Gertrud Alfredsson

Lördag 9 juli 2022, kl 12-15
Plats: Skeppsvägen, Utvälinge

Välkommen på vernissage med konstnär Gertrud Alfredsson i Utvälinge! Gertrud Alfredsson har valt att arbeta med platsen och historien som utgångspunkt till sitt konstverk vid Utvälinges kapell. Titeln är Förgätmigej/ Sailor’s Grave/ Strandvaskare och är delar av den väv som binds samman till flätor på en figur som finns strax ovanför den lilla sjön. Strandvaskare fann man då de drivit in av vinden; döda sjömän och fiskare. Av gips, rep, halm och virke har Gertrud skapat ett minnesmärke till de som omkommit och vaskats upp från havet.
Det finns en berättelse om blomman förgätmigej som handlar om en riddare som plockade blommor vid vattenkanten när han plötsligt föll i. Han slängde då blommorna till sin kära och ropade ”förgätmigej!” innan han drunknade.
Gertrud är uppväxt i Bohuslän bland sjömän och fiskare, och platsen har blivit en inspiration för minnen av blå blekta tatueringar på armar med den snirkliga texten ”Sailor’s Grave”. I fönstren stod porslinshundarna som vändes utåt så att de vakade över hennes bröder när dessa var ute till sjöss. Hundarna vändes sedan inåt när bröderna var hemma i trygghet. På plats kommer Gertrud att göra förgätmigejblommor i lera och välkomnar alla att delta.
Varmt välkomna!
Bild på Frank Nordieks verk från (X)sites 2019.

Konstworkshop i Utvälinge

Fre-lör 2-3 juli 2022, kl 10-16
Samling: Rodervägen 18, Utvälinge, kl 10.00 fre 2 juli

Välkommen att utforska konstformen Land Art – konst utomhus i samklang med platsen under en två dagars workshop i Utvälinge, 2-3 juli. Minnet av en boplats och platsens historia är vår inspiration. Konstnär Lena Stenberg från Kiruna leder workshopen, där vi arbetar konstnärligt tillsammans under två dagar. Mindre objekt skapar vi inomhus och större objekt arbetar vi med utomhus där vi sammanfogar och bygger ihop objekten till ett större konstverk.

Här råder fritt skapande – alla deltagare skapar sina verk som vi sätter ihop till ett gemensamt, tillfälligt konstverk på plats. Vårt arbetsmaterial är träbitar, drivved, grenar och stammar samt mindre träsaker, t ex mindre möbler och föremål.

Information & anmälan – Workshop Utvälinge 2-3 juli

Alla är välkomna! Barn under 18 år i förälders sällskap. Gratis att deltaga, material ingår, ta gärna med egna trägrejer. Inga förkunskaper krävs. Fika och lättare vegetarisk lunch ingår. Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”Utvälinge juli” som ämne och antal personer.

anderssonrunevad

Andersson Runevads Duo i Månstad

Söndag 19 juni 2022, kl 13.00
Plats: Grillstugan i Månstad

Jazz och musik med Andersson Runevad Duo i Månstad, 19 juni kl 13.00 vid Grillstugan i Månstad. Andersson Runevad duo spelar visor och jazz med sättningen kontrabas, piano och sång. Duon har spelat ihop sen 2016 då de träffades på musikhögskolan i Göteborg. Andersson Runevad Duo har spelat runt om i Sverige och utomlands, både tillsammans och med andra projekt.
Varmt välkomna!
workshop_manstad

Kreativ workshop i Månstad

Lör-sön 18-19 juni 2022, kl 10-15
Plats: Månstads bygdegård, Månstad

Välkommen till en workshop vid grillstugan i Månstad lör-sön 18-19 juni med konstnärerna Maria Koolen Hellmin och Greger Ståhlgren.
Efter vårens workshop vid Bygdegården fortsätter vi nu med ytterligare en workshop. Denna gång utgår vi från grillstugan vid cykelleden i Månstad. Vi bygger och flätar olika ”rum” längs den gamla banvallen med hjälp av enkla material som sly och grenar. Vi arbetar gemensamt, samtalar och får handledning.
Resultatet av våra två dagars byggande blir kvar under året för alla som passerar. Workshopen är planerad i samarbete med Greger Ståhlgren och Maria Koolen Hellmin som är på plats och vägleder er i arbetsprocessen. Varmt välkomna!

Information & anmälan – Workshop i Månstad 18-19 juni

Alla åldrar välkomna! Gratis att deltaga, material ingår. Inga förkunskaper krävs.
Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”Månstad juni” som ämne och antal personer.

Workshop med MASU i Strömsfors

Lör-sön 11-12 juni 2022
Plats: Tallerödshemmet, Strömsfors

Helgen den 11–12 juni är du välkommen att vara med och bygga om konstverket ”att teckna vatten” tillsammans med oss, konstnärsduon MASU, Mattias Gunnarsson och Susanne Westerberg. Verket följer ån Assman i Strömsfors och består av 200 träreglar som är 4,80 meter långa. Workshopen är en fortsättning på en tidigare workshop där vi tecknade och byggde i liten skala, men är helt fristående och öppen för alla intresserande. Denna helg arbetar vi i stort format och tar ner den befintliga strukturen för att dela reglarna på hälften och tillsammans bygga ett nytt verk. Vi arbetar med handverktyg så barn behöver sällskap av en vuxen. Det färdiga verket/strukturen kommer att stå kvar till slutet av sommaren.
Det kommer att bli grymt, vi ses i juni! Välkomna!

Information & anmälan – Workshop MASU 11-12 juni

Alla åldrar välkomna! Gratis att deltaga, material ingår. Inga förkunskaper krävs.
Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”MASU juni” som ämne och antal personer.

masuhandelse

Performance med SU (Susanne Westerberg)

Lördag 4 juni 2022 kl 15.00
Plats: Strömsfors, vid verket ”att teckna vatten”

Välkommen på performance i Strömsfors!
Lördagen den 4 juni kl. 15.00 kommer SU, Susanne Westerberg, del av MASU att genomföra verket Flöden-Flows vid Assman i Strömsfors.
SU kommer att använda teckning som undersökande metod för att förstå rörelsen av vatten. Vi ses vid verket ”att teckna vatten” av konstnärsduon MASU som ligger längs cykelleden Sjuhäradsrundan mellan Strömsfors och Uddebo.
Performancen kommer att pågå under ca 30 min.
Alla är välkomna!
bild på jonas

Land art-workshop med Jonas Bentzer

Lör-sön 28-29 maj 2022 kl 10-15
Plats: Slättåkragården, Slättåkra

Välkommen till workshop i landart i Slättåkra 28-29 maj! Under denna två dagars workshop kommer vi tillsammans att konstnärligt undersöka Slättåkra under ledning och guidning av konstnären Jonas Bentzer. Vad ruvar Slättåkra på för sägner och myter? Vad finner vi för spännande föremål och mönster på platsen som vi kan använda oss av som inspiration till vårt skapande! Kom och och lär känna och nyupptäck Slättåkra genom konsten.

Information & anmälan – Workshop Slättåkra 28-29 maj

Alla är välkomna! Barn under 7 år i förälders sällskap. Gratis att deltaga och material ingår. Inga förkunskaper krävs. Fika och lättare vegetarisk lunch ingår. Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”Slättåkra maj” som ämne och antal personer.

Land art-performance med Ericsson & Reuter

Lördag 14 maj 2022, kl 15.00
Plats: Scoutstugan Påskbergstugan, Varberg

Välkommen att uppleva Land Art Performance med Ericsson & Reuter, den 14:e maj kl 15.00 vid Scoutstugan Påskbergsstugan, Varberg.
I anslutning till land art-workshopen med Ellen Skafvenstedt och Jakob Danckwardt-Lillieström framför Ericsson & Reuter en land art-performance. Mikael Ericsson och Mikael Reuter arbetar med ljudkonst och performance, de senaste åren med fältinspelningar filmade i Sverige, USA, Ryssland och Japan.
Ta gärna en titt på filmerna på instagram; @trumtrum, @micke_reuter_art eller @ericssonreuter
Varmt välkomna!
instagram-1080x1080_benedikteesperi

Dansperformance med Benedikte Esperi

Lördag 14 maj 2022, kl 15.00
Plats: Finnekumla Dans & Teaterscen

Välkommen att uppleva dansperformance med Benedikte Esperi, 14 maj kl 15.00, Finnekumla Dans & Teaterscen.
I samband med vernissage av verken som skapas på landart-workshopen i Vegby framför danskonstnär Benedikte Esperi en performance.
Alla närvarande bjuds på soppa och dryck. Fritt inträde.
Läs mer om konstnären på www.benedikteesperi.com
Bild: Benedikte Esperi
Bild på verk från workshop i Vegby i mars 2022.

Konstworkshop med gamla jeans i Vegby

Lördag 14 maj 2022 (fre 13:e maj för skola)
Plats: Finnekumla församlingshem, Vegby

Kom och skapa konst med gamla jeans tillsammans med konstnärerna Ida Bentinger och Jasmine Cederqvist! Under gemytliga former arbetar vi konstnärligt, delar berättelser, minnen och tankar kopplade till jeans, sjuhäradsbygden och dess textilindustri-historia. Resultatet blir ett gemensamt landart-konstverk. I samband med vernissage i slutet av workshopen (14/5) sker dansperformance av Benedikte Espri.

Information & anmälan – Workshop Vegby 14 maj

Alla är välkomna! Gratis att deltaga, material ingår, ta gärna med gamla jeans. Inga förkunskaper krävs. Fika och lättare vegetarisk lunch ingår. Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”Vegby maj” som ämne och antal personer.

Workshop2_Torekov
sara-nielsen-bonde-portratt

Workshop med Sara Nielsen Bonde i Torekov

Lördag 14 maj 2022, kl 10-15
Plats: Fabriken, Litorinavägen 19, Torekov och i Torekovs hamn.

Workshopen vägleds av konstnär Sara Nielsen-Bonde och är en introduktion till Landart – att arbeta med konst i landskapet.
Vi skapar konst på stranden och av stranden, vi kommer bygga och omkonstruera material som har sköljts upp, med inspiration i Torekovs historia och de fartyg som har slagits sönder här av havets krafter. Med utgångspunkt i Torekov får du lära dig nya metoder till att se dina omgivningar på och hur man kan arbeta med det material som finns i närheten. Workshopen skapar en ram för diskussioner och samtal, men är främst en praktisk workshop, där du själv får plats till att skapa.
Workshopen avslutas med en vernissage där vi firar de skapade konstverken och tittar på dem tillsammans.

Information & anmälan – Workshop Torekov 14 maj

Alla åldrar välkomna! Gratis att deltaga, material ingår. Inga förkunskaper krävs. Merparten av workshop sker utomhus.
Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”Torekov maj” som ämne och antal personer.

Porträtt Ellen Skafvenstedt

Workshop med Ellen Skafvenstedt & Jakob Danckwardt-Lillieström i Varberg

Lör-sön 14-15 maj 2022
Plats: Påskbergsgården, Varberg

Arbeta kreativt utifrån en plats med hjälp av konstnärliga och arkitektoniska verktyg och metoder! Workshopen består av föreläsningar, diskussioner, analyser och praktiska, skapande uppgifter. Vid workshopens slut kommer du ha gjort en kartläggning av platsen och en egen konstnärlig intervention. Workshopen leds av Ellen Skafvenstedt, göteborgsbaserad konstnär med erfarenhet av att arbeta platsspecifikt med funna material, samt Jakob Danckwardt-Lillieström, arkitekt och samhällsplanerare med erfarenhet från plats- och områdesutveckling.

Du som deltog i workshopen i mars är varmt välkommen att vara med även på denna workshop!

Information & anmälan – Workshop Varberg 14-15 maj

Alla är välkomna! Gratis att deltaga och material ingår. Inga förkunskaper krävs. Fika och lättare vegetarisk lunch ingår. Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”Varberg maj” som ämne och antal personer.

Bilder från tidigare workshop i Mellbystrand.

Forest Floor – Workshop i landart

Fre-lör 7-8 maj 2022, 10.00-15.00
Plats: Hökagården, Mellbystrand

Under workshopens två dagar arbetar vi konstnärligt och din skaparkraft uppmuntras, utvecklas och handleds av konstnär och arkitekt Ulf Mejergren. Konstformen som vi utforskar är Landart – konst i samklang med platsen eller av material från platsen eller dess historia. Tillsammans bygger vi ett Forest floor med träbitar och trämaterial lägger vi en intarsia i skogen och skapar en mötesplats, en plats för picnic bland träden.

Deltog du i tidigare workshop i Mellbystrand? Du är varmt välkommen att delta även i denna workshop i maj.

Information & anmälan – Workshop Mellbystrand 7-8 maj

Alla är välkomna! Gratis att deltaga och material ingår. Inga förkunskaper krävs. Fika och lättare vegetarisk lunch ingår. Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”Mellbystrand maj” som ämne och antal personer.

Bild på Frank Nordieks verk från (X)sites 2019.

Konstworkshop i Utvälinge

Fre-lör 29-30 april 2022
Samling: Rodervägen 18, Utvälinge, kl 10.00 fre 29 april

Välkommen att utforska konstformen Land Art – konst utomhus i samklang med platsen under en två dagars workshop i Utvälinge, 29-30 april. Minnet av en boplats och platsens historia är vår inspiration. Konstnär Lena Stenberg från Kiruna leder workshopen, där vi arbetar konstnärligt tillsammans under två dagar. Mindre objekt skapar vi inomhus och större objekt arbetar vi med utomhus där vi sammanfogar och bygger ihop objekten till ett större konstverk.

Här råder fritt skapande – alla deltagare skapar sina verk som vi sätter ihop till ett gemensamt, tillfälligt konstverk på plats. Vårt arbetsmaterial är träbitar, drivved, grenar och stammar samt mindre träsaker, t ex mindre möbler och föremål.

Information & anmälan – Workshop Utvälinge 29-30 april

Alla är välkomna! Barn under 18 år i förälders sällskap. Gratis att deltaga, material ingår, ta gärna med egna trägrejer. Inga förkunskaper krävs. Fika och lättare vegetarisk lunch ingår. Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”Utvälinge april” som ämne och antal personer.

workshop_manstad

Workshop på tema Hemvist i Månstad

Lör-sön 2-3 april 2022
Plats: Månstads bygdegård, Månstad

När det spirar i träden och våren är kommen till byn då bygger vi bo – en Hemvist – en vistelseort att befinna sig på, att längta till.

Vi arbetar gemensamt, samtalar, får handledning och har tillgång till en idébank i form av bilder. Resultatet av våra två dagars byggande blir kvar under våren för alla som passerar.

Workshopen är planerad i samarbete med Greger Ståhlgren­ och Maria Koolen Hellmin. Greger kommer att vara på plats och vägleder er i arbetsprocessen. Under workshopen som följer i juni (18-19/6) bygger vi på en ny plats, i den andra änden av byn.

Information & anmälan – Workshop Månstad 2-3 april

Alla åldrar välkomna! Barn under 7 år deltar tillsammans med vuxen. Gratis att deltaga och material ingår. Inga förkunskaper krävs.
Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”Månstad april” som ämne och antal personer.

Konstworkshop med gamla jeans i Vegby

Lördag 26:e mars 2022 (fredag 25:e mars för skolor)
Plats: Finnekumla församlingshem, Vegby

Kom och skapa konst med gamla jeans tillsammans med konstnärerna Ida Bentinger och Jasmine Cederqvist! Under gemytliga former arbetar vi konstnärligt, delar berättelser, minnen och tankar kopplade till jeans, sjuhäradsbygden och dess textilindustri-historia. Resultatet blir ett gemensamt landart-konstverk!

Information & anmälan – Workshop Vegby 26:e mars

Alla åldrar välkomna! Gratis att deltaga, material ingår men ta gärna med dina gamla jeans. Inga förkunskaper krävs.
Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”Vegby mars” som ämne och antal personer.

sara-nielsen-bonde-portratt

Workshop med Sara Nielsen Bonde i Torekov

Lör-sön 19-20 mars 2022
Plats: Torekovs hamn & Galleri Torekov

Workshopen vägleds av konstnär Sara Nielsen-Bonde och är en introduktion till Landart – att arbeta med konst i landskapet. Vi skapar konst på stranden och av stranden, vi kommer bygga och omkonstruera material som har sköljts upp, med inspiration i Torekovs historia och de fartyg som har slagits sönder här av havets krafter. Med utgångspunkt i Torekov får du lära dig nya metoder till att se dina omgivningar på och hur man kan arbeta med det material som finns i närheten. Workshopen skapar en ram för diskussioner och samtal, men är främst en praktisk workshop, där du själv får plats till att skapa. Workshopen som avslutas med en vernissage där vi firar de skapade konstverken och tittar på dem tillsammans.

Information & anmälan – Workshop Torekov 19-20 mars

Alla åldrar välkomna! Gratis att deltaga, material ingår. Inga förkunskaper krävs. Merparten av workshop sker utomhus.
Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”Torekov mars” som ämne och antal personer.

Workshop med Ellen Skafvenstedt & Jakob Danckwardt-Lillieström i Varberg

Lör-sön 12-13 mars 2022
Plats: Varberg

Arbeta kreativt utifrån en plats med hjälp av konstnärliga och arkitektoniska verktyg och metoder! Workshopen består av föreläsningar, diskussioner, analyser och praktiska, skapande uppgifter. Vid workshopens slut kommer du ha gjort en kartläggning av platsen och en egen konstnärlig intervention. Workshopen leds av Ellen Skafvenstedt, göteborgsbaserad konstnär med erfarenhet av att arbeta platsspecifikt med funna material, samt Jakob Danckwardt-Lillieström, arkitekt och samhällsplanerare med erfarenhet från plats- och områdesutveckling. Varmt välkomna!

Information & anmälan – Workshop Varberg 12-13 mars

Alla åldrar välkomna! Gratis att deltaga, material ingår. Inga förkunskaper krävs.
Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”Varberg mars” som ämne och antal personer.

Workshop med MASU i Strömsfors

Lör-sön 5-6 mars 2022
Plats: Tallerödshemmet, Strömsfors

Undersök konstnärligt arbete i relation till en given plats med konstnärsduon MASU (Mattias Gunnarsson och Susanne Westerberg). Workshopen bygger på MASUs metod att arbeta tillsammans och genom gemensam dialog med både ord, material och plats. Workshopen kommer att äga rum inomhus och med hjälp av bild, form och dokumentation undersöker ni tillsammans hur en skulptur kan ta plats i en miljö.

Information & anmälan – Workshop MASU 5-6 mars

Alla åldrar välkomna! Gratis att deltaga, material ingår. Inga förkunskaper krävs.
Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”MASU mars” som ämne och antal personer.

timber_hut_3

Konstworkshop i Mellbystrand

Lör-sön 19-20 februari 2022
Samling: Hökagården, kl 10.00 19:e feb

Skapa konst tillsammans och prova på kreativa arbetsmetoder, med vägledning av Elvira Roslund Gustavsson! På Hökafältet bygger vi med trä och lera och skapar tillsammans en mötesplats i skogen – för alla besökare att använda under våren.

Information & anmälan – Workshop Mellbystrand 19-20 feb

Alla åldrar välkomna! Gratis att deltaga, material ingår. Inga förkunskaper krävs.
Anmäl via mail till: odla.anmalan@gmail.com, uppge ”Mellbystrand februari” som ämne och antal personer.