Stenar stannar stickar still av Ellen Skafvenstedt för (X)sites Kattegattleden 2021.

Stenar stannar stickar still av Ellen Skafvenstedt

 Manettorget, Apelviken, Varberg
Verk visas 22 juni – 7 november

Ellen Skafvenstedts verk är en skulpturgrupp placerad på en yta där vägen, stranden och havet sammanstrålar, och är tänkt som en mötesplats för Apelvikens besökare. Stenblocken är installerade i staplar, inspirerade av de stentorn som förbipasserande bygger upp vid Subbe Fyr, inte långt från Apelviken. Verket bygger på höjden och bryter av mot landskapets horisontella linjer.

Mosaiken i rött, vitt och blått har utformats med utgångspunkt i Halländskt binge och Hallandssöm; sticknings- och broderitraditioner som växte fram i regionen för flera hundra år sedan. Färgerna rött och blått var de svåraste att färga, och utstrålade därför lyx.

Stenarna som används i verket kommer från olika håll i Varberg. Några är från hamnen och eventuellt även fästningen (då vissa av hamnstenarna ursprungligen tagits därifrån). Ett par av stenarna kommer från Gerlachska huset, som revs på 70-talet.
 Lyssna på konstnärens beskrivning av verket här >

Hitta verket

Klicka på kartan för att se vägbeskrivning och exakt placering för landart-verket i Apelviken, Varberg.

Adress: Manettorget, Apelviken, 432 54 Varberg

GPS: 57.0851350, 12.2532048

Verket ligger längs etappen Falkenberg – Varberg längs Kattegattleden. Läs mer om havsnära cykelleden Kattegattleden >

kattegattleden

Fotografier av Stenar stannar stickar still

Om Ellen Skafvenstedt

Ellen Skafvenstedt är utbildad vid Umeå konsthögskola och Konstfack i Stockholm. Hennes arbeten rör sig från skulpturala arbeten med funna material och objekt till textila tekniker såsom storskaliga applikationer och bångstyriga stickade processer. Tar ofta inspiration från landskapen hon rör sig i. Har främst ställt ut nationellt, från norr till söder.

www.ellenskafvenstedt.com